A Vasas snowboard és freestyle sí csapatának tagjai a hazai szövetség Ausztriában megrendezett 30. Havas Szezonzáróján versenyeztek az elmúlt héten. Miután edzésre is volt lehetőségük, nemcsak érmeket - számszerint tizennégyet -, hoztak haza Kreischbergből, de tapasztalatokkal és élményekkel is gazdagodtak.

A szezonzáró mindig különleges esemény a havas sportok hazai szerelmesei számára, 1993-ban, az első magyar snowboard bajnokság megrendezésével indult ez a szép hagyomány. Az idei hosszú hétvége alatt több kategóriában rendeztek ob- illetve kupafutamokat, s ezeken több száz magyar versenyző állt rajhoz. Köztük a Vasas fiataljai is, Szakács Dávid és Czakó Bence vezetésével. Az esemény különlegessége egy közös lecsúszás volt, a 2000 méter magasan található csúcstól közel háromszázan indultak el együtt egy óriási magyar zászlót követve, a völgyben pedig meghallgatták a Nemzeti dalt. Az esti közös ünnepi vacsorát, tűzijáték zárta, amellyel a kreischbergi vendéglátók köszöntötték a harminc éves együttműködést.

A vasas sportolói már a hivatalos versenyek előtt, március 12-én megérkeztek Kreischbergbe, ahol szárazedzésekkel kezdték a tábort, szerdán és csütörtökön pedig már havon is gyakoroltak. A tavaszi időjárás, amely a völgyben közel 15 fokot, a hegyen pedig 3-5 fokot jelentett, szerencsére nem akadályozta meg az esemény megszervezését, bár a versenyzőknek azért feladta a leckét.

„A pénteki rajt előtt próbáltuk megszokni a korántsem szokványos viszonyokat – számolt be az ünnepi hétvégéről Szakács Dávid, a Vasas snowboard csapatának vezetője. – A reggel frissen ratrakolt pályát össze sem lehetett hasonlítani a délutáni latyakossal, így ismét egy fontos tapasztalattal lettek gazdagabbak fiataljaink. Ezt követően hat hódeszkásunk és öt freestyle sízőnk állt rajthoz a különböző versenyszámokban. Az első napon giant slalom (PGS), szombaton parallel slalom (PSL) és Slopestyle (SS), vasárnap pedig boardercross (SBX) szerepelt a programban. Összességében mindenkivel nagyon elégedettek vagyunk, a nehézségek ellenére szépen helytálltak, és megmutatták mire képesek.


A Vasas csapat egy része az idényzárón Kreischbergben

Freestyle sí csapatunk tagjai, snowboardosainkkal együtt edzettek, első versenynapjukon pedig a GS-Amatőr/B kategóriában álltak rajthoz, amelyre külön nem készültek. Ennek ellenére jól tejesítettek a hivatásos versenyzők számára is nagy kihívást jelentő, olvadt havas pályán. A fő számuk a pénteki Sí-Slopestyle volt, amelynek előkészületeire viszont már nagy gondot fordítottak.


Czakó Bence (jobbról) két érmes tanítványával Seregi Laurával (balról) és Gajda Bencével 

Ezzel véget ért az idei havas szezon, de már alig várjuk a jövő évit!” – tette hozzá a számunkra  össszesen tizennégy érmet hozó Murau30 Dockyar Havas Szezonzáró értékeléséhez Szakács Dávid, akitől azt is megtudtuk, hogy mostantól műanyagpályán versenyeznek sportolóink. Május végéig még háromszor mérhetik össze tudásukat hazai vetélytársaikkal ezen a borításon.

A Vasas sportolóinak eredményei.

SNOWBOARD.
PGS

Kids.
Fiúk:
 4. Jankovits Vince

Rookies.
Fiúk:
 2. Zhu Yuchen … 6. Mórotz Kamill

Leányok: 4. Németh Lili … 7. Simon Luca
Juniorok.
Leányok:
 5. Rádics Rozi


PSL
Kids.
Fiúk:
 5. Jankovits Vince

Rookies.
Fiúk: 3. Zhu Yuchen
Leányok: 4. Németh Lili … 7. Simon Luca
Juniorok.
Leányok:
 3. Rádics Rozi

 

SS
Rookies.
Fiúk:
 1. Zhu Yuchen

Leányok: 2. Németh Lili
Juniorok.
Leányok: 3. Rádics Rozi

SBX
Kids.
Fiúk:
 5. Jankovits Vince

Rookies:
Fiúk: 
Zhu Yuchen -

Leányok: 5. Németh Lili … 7. Simon Luca
Juniorok.
Leányok: 
5. Rádics Rozi

FREESTYLE SÍ
GS Kupa. Amatőrök.
U14/B
Fiúk: 
3. Gajda Bence

Masters I/B.
Nők:
 1. Seregi Laura

Sí-Slopestyle.
U10
Leányok:
 2. Borsos Szofi

U12
Leányok:
 1. Borsos Luca

U14
Fiúk:
 2. Gajda Bence

U21
Nők:
 1. Seregi Laura

Felnőttek.
Férfiak
: 4. Czakó Bence

SÍ PSL Magyar Kupa.
Masters I.
Nők: 
1. Seregi Laura

Sícross. SX.
Felnőttek.
Nők:
 3. Seregi Laura

 

A teljes cikk itt olvasható:

https://www.vasassc.hu/hirek/42202/tobb-mint-egy-tucatnyi-erem-a-havas-szezonzaron