magyar|english
Slideshow elrejtése

Sí, snowboard és biciklis tábor

Sí, snowboard és biciklis tábor

2015 augusztus 10-14


Túl vagyunk az év utolsó nyári táborán is! Azt hiszem, „nyugtával dicsérhetjük a napot”. Az utolsó tábor elég fiúsra sikeredett, (tisztelet Sacinak, a kivételnek, aki hősies helytállásával egyetlen női tagja és vezetője volt csapatunknak).

A tábor a tikkasztó hőség ellenére nagyon sportosan zajlott le, itt rögtön kiemelném a gyerekek kitartását és rengeteg plusz energiáját. Ők nagyon jól vették az akadályokat, nem egyszer futottak például plusz köröket a sportpályán, saját kezdeményezésükre.

Programunk szerint minden délelőtt bicikliztünk, délutánonként pedig síeltünk, és idén előzör snowboardoztunk is. Természetesen rengeteg egyéb programmal egészítettük ki a napot, volt futás,hófánkozás, játszóterezés, vízi csata, társasozás, erdőben kalandozás és sok egyéb elfoglaltság.

Hétfőn a Sportcentrum területén sajátítottuk el a biciklizés alapjait elméletben és gyakorlatban egyaránt, majd akadálypályákon kellett bizonyítani rátermettségüket. Délután a futás, ebéd és játszóterezés után síeltünk, snowboardoztunk és a gyerekek szabadidejükben nagy örömmel fedezték fel a sípálya melletti kis erdőt (ami egyébként egyik kedvenc elfoglaltságukká vált).

Kedden a városmajorba látogattunk, ahol tovább feszegettük a biciklizés határait, a kisebbek versenyeztek, a nagyobbak vészfékezni, farolni, padkára felhajtani tanultak. Birtokba vettük a „felnőtt játszóteret” ahol lehetőség volt egy kis „parkour”-ozásra (akadályokon való átugrálás, átjutás), a gyerekek legnagyobb örömére. Ebéd és futás után síeltünk és snowboardoztunk, majd hatalmas vízi csatát rendeztünk, hogy kifogjunk a hőségen.

Szerdán az elméleti KRESZ oktatás után a városligeti kreszparkba mentünk, ahol mindenki gyakorlatban is elsajátította a szabályos közlekedést (mint később kiderült, ez volt az egyik kedvenc program). A délután a szokásos ütemben szerint zajlott, ekkorra már mindenki komfortosan mozgott a sípályán, a kezdőbbek is bátran és önállóan tudtak csúszkálni.

Csütörtökön volt a legnagyobb túránk, amikor fel-fogaskerekűztünk a normafára. A tündérréti játszóterezés után nekivágtunk a nagyobbakkal a nyolc kilométeres emberpróbáló bringatúrának, eközben a kisebbek rövidített útvonalon jutottak el a célállomásra. Ebéd után kis pihenő közbeiktatásával síeltünk és snowboardoztunk a napsütésben, és mikor eljött az idő, mindenki fáradtan, de boldogan tért haza a megérdemelt pihenésre. Azt hiszem, az alvással nem volt gond…

Pénteken közkívánatra a gyalogtúra helyett ismét bringáztunk egy nagyot a városmajorban, versenyzésből, játszóterezésből ezúttal sem volt hiány. Délután egy kis lezáró síelést a hófánkozás követett, ami mindig a tábor egyik fénypontjának számít!

Lezárás képen pedig sor került az utolsó összecsapásra a vízipuskákkal, a szülők „legnagyobb örömére”, akik végül csak nagy nehezen tudták hazavinni a kellemesen elfáradt, vizes, sáros – és a végsőkig maradni akaró vidám gyerekeket

Azt hiszem elmondhatjuk, hogy egy nagyon aktív és jó hangulatban eltöltött táboron vagyunk túl, méltó lezárásaképpen a nyárnak. A hatalmas hőség és a kisebb hősi sérülések ellenére is úgy tűnik a visszajelzésekből, hogy mindenki nagyon jól érezte magát és végül elégedetten távozott (igazság szerint nem is nagyon akartak „távozni” a gyerekek a tábor végén). Minden gyerekről elmondható, hogy sokat fejlődött magához képest; mind biciklizésben, mind síelésben és snowboardban, és nem utolsó sorban szociális téren. Még a legkisebbek is fegyelmezetten tudtak biciklizni a városi bicikli utakon, és mindenki megtanulta felismerni és betartani az alapvető közlekedési táblákat és szabályokat. Síben és snowboardban is látványos fejlődést értünk el, a haladóbbak teljesen önállóan csúsztak és felvonóztak a tábor végére. A kezdők pedig elsajátították az alapokat, képessé váltak a pálya alsó részén az egyedül feljutásra, és egy-két kanyarodással való lecsúszásra és megállásra.

Mi oktatók szeretnénk nagyon megköszönni ezt az élményt, mi is jól éreztük magunkat! Azt gondolom, hogy mi is sokat tanultunk a gyerekekről, akikről elmondhatjuk, hogy az alapvető gyerekes csínytevéseken és a határaik próbálgatásán felül összességében nagyon fegyelmezetten tudtak viselkedni, ha a helyzet megkívánta. Reméljük, hogy a rengeteg izzadtságon és poron kívül, ami jutott bőve; más is ragadt rájuk!