magyar|english
Slideshow elrejtése

Hogyan öltözködjünk a sípályán?

Mekkora teret hódit a divat a sípályákon?

Elsőként is kijelenthetjük, hogy igenis ma már lehet divatosnak lenni a sípályán úgy, hogy egyben jól, rétegesen az időjárásnak és a sporttevékenységnek megfelelően öltözködünk. 

Mik a legfontosabb tényezők a téli sportokhoz való öltözködéshez?

Nagyon fontos, hogy a kabátunk alatt több réteg ruhadarabot viseljünk, hiszen így felvehetjük a harcot a hideg ellen, de le is vehetjük azt, ami felesleges. A különböző rétegek olyan anyagú ruhadarabok legyenek, melyek egyenként is átengedik a nedvességet, tehát az izzadságot, azonban szél, majd a legfelső réteg vízálló is legyen. Így A síöltözék legyen meleg, ne engedje át a szelet, és a nedvességet sem, viszont szellőzzön, hogy ne izzadjunk bele.

Haladjunk végig a legalsó rétegtől a legfelsőig.

A legalsó réteg:

Nagyon fontos, talán téli öltözetünk legfontosabb rétege. Télen elengedhetetlen a szárazon tartás, ezért muszáj, hogy a legalsó rétegnek megfelelő ruhaneműt válasszunk. Ez a réteg érintkezik a bőröddel. Legtöbbször hosszú ujjú a fölső és hosszú szárú a „jégeralsó” is. Ha melegalsóneműt keresel, válassz szintetikus – általában poliészter – anyagot, mert ez fölszívja a nedvességet és azonnal el is párolog belőle. A műszálas anyagoknál arra azért figyelned kell, hogy vannak olyanok, amelyek annyira jó vízelvezetők, hogy vörösre kiszáríthatják az érzékenyek bőrét. A selyem is hasonlóan jó, amelynek bár természetes anyag, ugyanilyen tulajdonságai vannak. Az alsóruházat mindig legyen testre simuló! A legfontosabb azonban az, hogy soha ne viselj pamutholmit! A pamut felszívja a vizet és nedvesen elveszíti szigetelőképessége 70 %-át. A hosszú, meleg alsó alá a pamut bugyit/alsónadrágot is cseréld műszálasra, különben egész nap vízben ülve didereghetsz a felvonón!

Ebből ma már nagyon sok -féle, kifejezetten nők, férfiak és gyermekek részére a testformáját követő alá-öltözeteket találunk a piacon. Ezek anyaga jól szívja a nedvességet, könnyen száradó.

Ugyanez áll a zoknira is. A szintetikus anyagúak a legjobbak, meg a jó öreg gyapjúzokni, csak az utóbbit kevesen bírják, mert szúr. A kifejezetten síelők/snowboardosok számára kifejlesztett zokni segít megelőzni azt, hogy feltörjön a lábad, aztán melegen tart és megelőzi a lábizzadást is. Ezek a speciális zoknik varrás nélkül készülnek, és gyakran speciális nyomástűrő betétek vannak rajtuk a még komfortosabb síelés érdekében. A jó sízokni a cipő szárán fölül ér (praktikusan térdzokni), mert a kapilláris elv szerint így kivezeti a cipőből a nedvességet és ott el is párologtatja. Ne hordj nagyon vastag zoknit! És kettőt se! És nylon harisnyát se vegyél a zokni alá, "mert úgy melegebb"! A legjobb viselet egy pár közepes vastagságú zokni. Két pár viselésekor vastag lesz a lábad, ami elszoríthatja a vérkeringést és fázni fogsz. A zoknit mindig a hosszú alsóruházat fölé húzd, és ha nem speciális sí alsóruházatban (pl. vastag patentharisnyában) síelsz, arra ügyelj, hogy a bokájánál ne legyen benne vastag gumi, mert egyrészt föltöri a lábad, másrészt elszorítja a vérkeringésedet.

A középső réteg:

Ez a réteg segít megőrizni a meleget, ezért hőtartó rétegnek is nevezzük. Ám nem mindenkinek van szüksége még plusz melegre. Ebben a rétegben könnyű, de hőtartó, polár anyagokból készült darabokat viseljünk! Ebben a rétegben vannak a pulóverek, mellények, egyszóval a felsőruházat. Ennek a rétegnek az a feladata, hogy a meleget bent, a hideget pedig kint tartsa. A legjobban mindezt a ruhák közti levegő áramoltatásával lehet megvalósítani, így több réteg vékonyabb pulcsi az ideális viselet. A legnépszerűbb anyagok a gyapjú, a szintetikus (polár) anyag – ez utóbbi gyorsan is szárad. Több réteg viselésével és azok le- illetve fölvételével tudod szabályozni a test hőmérsékletét. Egyre azonban figyelned kell: az anyagok keverése tilos. Ha műszálas az alsóneműd, akkor a többi rétegnek is annak kell lenni, a gyapjúpulcsi alá pedig gyapjú alsó dukál (már aki elviseli). Érdemes úgy válogatni, hogy egyrészt elég meleg legyen az öltözék, de le is lehessen venni belőle, illetve ne akadályozza a mozgást sem. 2-3 könnyű póló/pulcsi, vagy 1-2 póló/pulcsi és egy softshell lehet a nyerő összeállítás. Miután sál viselése veszélyes, érdemes garbónyakú pulóvert fölvenni. Nyakmelegítő, símaszk, arcmaszk a sisakok alá szintén nagyon jól jöhet a szeles havas lejtőkön.

Felső réteg:

Ez a réteg az "attól függ" kategória. Azaz az időjárás függvénye, szélálló dzsekiről, kabátról lehet szó. Ez elengedhetetlen a hideg téli szél ellen. Olyan darabot válasszunk, amely nem engedi, hogy a szél a nyirkos alsó rétegig hatoljon, de kiengedi a hőt. A réteges öltözködés különösen testedzéskor nagyon fontos, hiszen így a keletkező izzadságot könnyedén elpárologtatja az öltözet, nem alakul ki a vizes érzés. Ez általában egy dzseki és nadrág. A megfelelő ruházat lepergeti a hó, a havas eső, eső nedvességét, blokkolja a szelet, az izzadság viszont kipárolog belőle. A szélállóság fontos, de a kezdőknél sokkal fontosabb az, hogy vízálló legyen (ne felejtsd el, hogy a vízálló dzseki általában szélálló is, míg a szélálló dzseki általában nem vízálló.) Sok kabátban van bélés, hogy komfortosabb, melegebb legyen. Az úgynevezett softshell-dzsekik könnyűek és csomagolni is könnyű őket, de általában nincs bélésük, így jól alájuk kell öltözni. Más dzsekikben becipzározható bélés van, amit az időjárástól függően lehet kivenni, betenni. A bélés egyébként nem igazán praktikus, mert azon lecsapódik az alsó és középső rétegeken kipárolgott izzadtság. Sok síelő nem hiszi el, hogy a béleletlen síruha a legjobb, de ha este leveszi például a nadrágját, az belül csupa víz. A karok alatti, vagy a dzseki hátán lévő cipzár segít gyorsan szabályozni a hőmérsékletet és a párát, a hófogó (olyan, mint egy széles elasztikus öv) meggátolja, hogy a hó a dzseki belsejébe jusson, ha elesel a friss hóban. A nadrágnak is melegnek, vízhatlannak és lélegzőnek kell lennie. Hosszú alsónadrág sínadrággal a legjobb. A magas derékrész melegen tartja a derekat és a vesét és megakadályozza a hó bejutását a nadrágba. A gumírozás, a kantár, illetve öv segít a nadrágot a helyén tartani. Egyes nadrágokon van egy hosszanti hasíték a kiegészítő szellőzés biztosítására és megerősítéseket is alkalmaznak a térdeknél és a bokánál, és persze ebben is van hófogó. Amikor fölveszed a sícipődet, arra figyelj, hogy abba a nadrágból semmit ne tűrj be! A hófogó is a cipőn kívülre kerüljön!

A felső réteg kiválasztásánál, keressük a minél nagyobb víz és szélállósággal, illetve lélegző képességgel rendelkező termékeket. Ezek az adatokma már jól követhetőek a ruházatokra illesztett címkéken. Ha eddig felöltöztünk, akkor még mindig azt kell mondanunk, hogy  a sípályákon ez még nem elég, hiszen a síeléshez egyéb más kiegészítők is kellenek. Ilyen a kesztyű, melyből szintén olyat válasszunk a mely szélálló és vízálló. Bár sokszor mókásnak tűnik, de akinek nagyon fázik a keze, akár egyujjas kesztyűt is hordhat. A kesztyűkhöz is kapható ma már alákesztyű, mely a nagy hidegben a fogást nem gátolva, még is meleg-érzetet ad. 

Ha a kiválasztott ruházatunk mindezen feltételeknek megfelel, akkor jöhetnek a színek. Egy dologra, azonban itt is vigyázni kell. A fehér öltözet szép, azonban havas, ködös időjárás esetén, nagyon beleolvadunk környezetünkbe. Probléma esetén nehezítheti, pl. a balesetet szenvedett test felfedezését. 

És akkor végezetül egy-egy sítúra után felmerül ruházatunk tisztán tartása is. No ez a ruházat, amit nem kell minden sítúra után kimosni. Most sokan felvonhatják szemöldöküket. De a speciális réteggel kezelt anyagoknak kifejezetten árt a sűrű mosás. Amikor még is itt a ideje, akkor ajánlott a speciális, erre kifejlesztett mosószer használata. Ezek a termékek általában sport és túraboltokban vásárolhatók meg.

Cégcsoportunkhoz tartozó tandtsport (II., ker. Lövőház utca 16.) a fent említett ruházatok mind megtalálhatók.

Ha rendben az öltözék, akkor jöhetnek a technikai termékek, tehát a síbakancs, síszemüveg és a bukósisak.

Ezekről következő részben írunk bővebben.