Dolimitok lesz a tervezett síversenyek helyszíne.

Tegnap délután Svájcban eldőlt, hogy a svédek ezúttal sem rendezhetnek téli olimpiát. A 2026-os rendezés jogát az olaszországi Milánó és Cortina d’Ampezzo nyerte el közösen. Ez lesz az első téli olimpia, ahol két település neve szerepel rendezőként.

A szavazás előtt az volt biztos, hogy 42 szavazat kell a győzelemhez, ezt az olaszok könnyen elérték. Egy tartózkodás mellett, 34 svéd szavazat ellenében, 47 szavazattal kapták meg a rendezési jogot. 

A téli olimpiák rendezése iránti lelkesedés erősen csökkent az utóbbi időben. Most is több város (Sion, Szapporo, Graz és Calgary) visszamondta a jelentkezést. A sokáig egyedüli biztos pontnak számító svédek mellé csatlakoztak be az olaszok. Igaz, először a Torinó-Milánó-Cortina hármasban gondolkodtak, de a két nagyváros nem tudott együttműködni, így Torinó kiszállt. 

Egyébként az utolsó olasz vagy az Alpokban rendezett olimpiát még 2006-ban Torinóban tartották. Az olaszok ezen kívül még 1956-ban Cortinában is rendeztek téli olimpiát. Az 1944-es, szintén Cortinába kijelölt olimpia a háború miatt elmaradt. 

 

Bővebben a cikk www.sielok.hu