Karácsony közeledtével fontosnak tartottuk, hogy gyűjtést szervezzünk.

Az "Örökbe fogadok egy ovi" nevű kezdeményezésnek köszönhetően, a Pasaréti Síiskola hosszabb távú kapcsolatot kötött a szemerei Mesekastély Óvodával.

Első, karácsonyi gyűjtésünk december 16-ig tart. Eddig várjuk a síiskolába bedobozolva, lezárva, felirattal ellátva a lenti szövegben felsorolt adományokat.

Miért ez a kezdeményezés?
…mert az egyéni adományozással szemben, nem egy család tekintheti sajátjának az általunk küldött játékokat, takarítószereket, ruhákat, hanem több tíz, száz gyerek életét teheti színesebbé, jobbá az oviban.

…mert sok esetben a Halmozottan Hátrányos Helyzetű családokból érkező gyerekek egyetlen, halovány esélye a felzárkózásra az óvoda és az iskola. Olyan minták megismerésével, amivel a HHH-s környezeten kívül is érvényesülhetnek, ha szerencséjük van.

…mert így támogatjuk az óvónőket is. A HHH-s csoportok óvónői páratlan motivációval gondoskodnak a rájuk bízott gyerekekről.

MIRE VAN SZÜKSÉGE EGY HHH-S OVINAK?

JÓ MINŐSÉGŰ, MÁR NEM HASZNÁLT JÁTÉKRA:
könyvekre, társasjátékokra, babákra, plüssökre, hangszerekre
nagymozgásos játékokra: feleslegessé vált kismotorra, tanulóbiciklire, rollerre
KÉZMŰVES ESZKÖZÖKRE:
papír, olló, ragasztó, ceruza, festék, gyurma
ÉS AZ ALAP DOLGOKRA:
zsebkendő, szalvéta, fogkefe, fogkrém, szappan,
takaró, törölköző, ágy, függöny, terítő,
tisztítószer, fertőtlenítőszer (Florasept, Sanytol)
ÉLELMISZER:
csak előre csomagolt, szavatossági idővel és gyártóval ellátott édesség, csokoládé

Amit az örökbe fogadott Szemerei Mesekastély Óvoda elmondott magáról:

61 gyerek jár az oviba, ebből 51 halmozottan hátrányos helyzetű és 51 hátrányos helyzetű. 2 csoport működik.
A Szemerei Mesekastély Óvoda B-A-Z megyében, Szemere településen található, az Abaúji térség legszegényebb régiójában. Az Óvodának 1981 óta egy emeletes kastély ad otthont, mely 1647-ben, nem nevelési-oktatási célra épült, így annak minden hátrányát kénytelenek vagyunk elfogadni, de igyekszünk széppé, barátságossá varázsolni. Az épület műemlék védelmi oltalom alatt áll, így a külső javítások kivitelezése problémás és anyagi forrás igényes. Az omladozó falak és lepergett vakolatok nem nyújtanak szívmelengető látványt. Óvodánk 2 csoport befogadására alkalmas, melyek szükség csoportszobák és itt, 61 gyermek nevelését végezzük. Fenntartónk Szemere Község Önkormányzata. A település életében központi szerepet töltünk be, igény van az óvodai ellátásra, mert a szülők csak úgy tudnak munkát vállalni, ha biztonságos, szeretet teljes légkörben tudhatják a gyermekeiket. A községi rendezvények aktív résztvevői az ovisok, akik színvonalas műsoraikkal „színt”, „életet" visznek a lakosok életébe. Az óvoda további, elsődleges terve egy új óvoda épület.
Gazdaság: Az állami normatíván kívül nincs bevételünk, ebből gazdálkodunk. Játékra, eszközökre minimális összeg jut.
A óvoda és a szülők közötti kapcsolat példa értékű, mivel nyitottak vagyunk a szülők felé, rendszeresen és aktívan részt vesznek a programjainkon. Mindenféle adományt örömmel fogadnak.
Óvodánk csapata: 8 fő szakember, ebből 1 fő óvodavezető, 4 fő óvodapedagógus, 2 fő dajka és 1 fő pályázat útján határozott idejű szerződéssel rendelkező, OH. alkalmazott roma dajka.
Az óvodai életünk a Helyi Óvodai Programnak megfelelően működik, reggel 7:00 - 16:00-ig tartunk nyitva. Nyitástól zárásig óvodapedagógus foglalkozik a gyermekekkel.
Óvodai szinten még ritka a különleges tehetség kibontakozása,a tehetség "csíráit" azonban felismerjük és fejlesztjük. A maguk módján minden gyermek tehetséges, ki ebben, ki abban erősebb. Mégis kiemelnénk a zenei tehetségüket, a jó ritmusérzéküket, az utánozhatatlan tánc kultúrájukat.