Az idei síszezon sok mindenben különbözni fog a koronavírus előtti korszak síelésétől. Az összes alpesi ország gőzerővel dolgozik a síszezonra érvényes szabályok kidolgozásán. Ausztriának kiemelten fontos a téli turizmus, hamarosan megtudjuk milyen feltételekkel várnak bennünket.
 

Mindenki, aki az osztrák, illetve a környező országok téli turizmusában érdekelt, érdeklődve várja, hogy milyen szabályok között lehet idén síelni az osztrák pályákon. Sok síterep már kitette honlapjára az előzetes szabályokat. Van olyan síterep, amely most is üzemel (ld. Hintertux), itt pedig már érvényben is vannak a szabályok.

Nagy eltéréseket nem fogunk tapasztalni. Mindenhol kötelező a száj és orr eltakarása a lifteknél, kasszáknál és az épületekben. Több síterep is azt tervezi, hogy a síbérlethez ingyen maszk jár. Hüttékben már változó. Természetesen az asztalnál nem kell, de azt elhagyva továbbra is kötelező. Vannak hegyi éttermek, ahol csak a személyzetnek kötelező a maszk.

A különböző felfogások között hozhat egységet a szeptember közepére ígért szabályozás, amelyet már sokan sürgetnek. Természetesen rengeteg szempontot kell figyelembe venni. Azon felül, hogy egész Ausztriára egységes legyen, az alpesi országok is szorgalmasan egyeztetnek egymással. Ez utóbbi célja, hogy a különböző egyedi szabályok miatt egyes országok ne kerüljenek versenyhátrányba a télen. Vagyis, ne a túl laza rendelkezések miatt legyen egy ország csábító a szigorúbbak kárára. Bár, biztos lenne, aki a szigorúbb helyeket választaná.

A rendelet egyik kulcspontja lesz a síelés utáni bulik (apres ski) megregulázása. Erre már sok ötlet felmerült, a teljes betiltástól a regisztrációhoz kötött bulizásig. Fontos szempont, hogy azt is meg kell akadályozni, hogy erős tiltás esetén privát házibulik alakuljanak ki, így inkább az "ellenőrzött" apres-ski feltételeinek a kidolgozása a kitűzött cél.

Valószínűleg minden síterepen lesznek karanténszobák, a gyanús esetek elszigetelésére. A vendégek és alkalmazottak tesztelése is kiemelt kérdés. Tengerparti üdülőhelyek nyári példáját követve nem kizárható, hogy a síterepek ingyenes Covid-tesztekkel engedik haza a síelőket.

Külföldi síeléshez az is kell, hogy a magyar szabályok se lehetetlenítsék el az osztrák vagy egyéb síeléseket. A szeptember 1-től érvényes "satuhoz közeli" hazai utazási korlátozás módosult már többször is. Például a két kötelező hazai teszt egyike már külföldi teszttel is kiváltható a schengeni országokból. (Az alpesi országok + Szlovákia is ide tartoznak)

A magyarok részére külföldi utazásokra szeptember elsején bevezetett korlátozások egy hónapig biztosan érvényben maradnak, várhatóan a helyzet alakulásától vagy egyéb szempontoktól függően, változni fognak. Az eseményeket természetesen figyelemmel követjük és nagyobb változások esetén tájékoztatjuk olvasóinkat.

 

 

Forrás: https://sielok.hu/rovat/hirek/cikk/ilyen-szabalyokkal-keszulnek-az-osztrak-siterepek-a-szezonra/